top of page
  • lejreby.dk

Hvorfor senior bofællesskab i Lejre By?

Megen ros til vor lokalkendte Jens Petersen, for at gå ind som formand for Seniorbo Åvangsgård og slå til lyd for etablering af et senior bofællesskab her i Lejre.

Jeg har nedenfor kopieret Jens indlæg for HVORFOR FLYTTE I SENIORBOFÆLLESSKAB?

På ganske få uger har Seniorbo Åvangsgård fået over 100 på venteliste til en seniorbolig, så se at blive meldt ind, hvis også du gerne vil i betragtning. Det koster intet at blive tilmeldt og der er ingen binding.Dette var det gode indlæg fra Jens Petersen:

--------------

Hvorfor flytte i seniorbofællesskab?

Når man vil forklare det store behov for seniorboliger, kan man let gøre det ved at nævne, at parcelhuset og haven er blevet for store, for det er noget alle kan forstå. Men årsagerne til at flytte i seniorbofællesskab stikker en del dybere end ”blot” dette.

Vi har været til foredrag af antropolog Max Pedersen, der er ekspert i seniorbofællesskaber. Max Pedersen har forsket i seniorbofællesskaber, siden de første af slagsen blev etableret i Danmark, og Max har derfor interviewet rigtig mange seniorer i forbindelse hermed. På baggrund heraf fortæller Max bl.a. følgende om erfaringer blandt seniorer, der allerede er flyttet i seniorbofællesskab:

• Seniorer ønsker at blive boende i nærområdet. Derfor er 79 % flyttet mindre end 10 km fra parcelhuset til seniorbofællesskabet.

• 87 % flyttede i seniorbofællesskab for at reducere risiko for ensomhed

• 97 % deltager enten ofte eller sjældent i fællesspisninger arrangeret i seniorbofælleskabet

• 53 % deltager i fælles motions aktiviteter

• Hvad seniorerne hjælper hinanden mest med: Indkøb, computerhjælp, hus og have, lift med bil

• Hvad seniorerne hjælper hinanden mindst med: Personlig pleje, pengesager, kontakt med myndigheder

• 98 % er trygge ved at bo i seniorbofælleskabet

• 70 % oplever at have et stærkt netværk i seniorbofællesskabet

• 90 % føler sig enten sjældent eller aldrig overvåget af naboen

• 91 % oplever ingen problemer med overholdelse af vedtægter og husorden

• 91 % oplever ingen klikedannelse

• 93 % oplever forbedret livskvalitet efter at være flyttet i seniorbofælleskab

• 95 % er enten tilfreds eller meget tilfreds med at bo i seniorbofællesskab

Tallene fortæller, at der er mange rigtig gode grunde til at flytte i seniorbofælleskab. I foreningen Seniorbolig Åvangsgård mener vi, at der selvfølgelig også skal være seniorbofællesskaber i Lejre By. Grunden ved Åvangsgård er perfekt til formålet. Det kan kun gå for langsomt med at igangsætte udarbejdelse af plangrundlag og byggeri.

Som vi tidligere har beskrevet, opnår du som medlem af Seniorbolig Åvangsgård fortrinsret til seniorboligerne på Åvangsgård. Det er en vigtig aftale ikke mindst for Lejre Kommune. For aftalen giver også sikkerhed for, at der rent faktisk bygges ”rigtige” seniorboliger på stedet. Du kan melde dig ind i vores forening ved at sende en mail til formand Jens Petersen, jens@aavangsgaard.dk.

----------

Mig bekendt kan man kun sikre at det bliver bygget til seniorer, ved at det bliver Andelsboliger eller selvejende almennyttigt boligselskab.

Øvelsen er at det bliver lagt ind i vedtægterne og formålet er endvidere at huslejen blive billigst muligt for seniorerne (+55 år), hvorved de kan få friværdien i deres nuværende hus, til at forsøde pensionist tilværelsen i deres 75-100 m2 bolig.


Prøv og læse dette indlæg fra 2019 tryk her.


Jan Adeltoft/12. december 2022


Lokal politikerne har totalt negligeret behovet for seniorboliger i Lejre By, de sidste 10 år. De vil ikke tale om behovet, tværtimod har de indført 10 års byggestop, dog undtagen for bygning af seniorboliger! Derfor er det dejligt at en gruppe borgere sammen med Gefion nu prøver at få politikerne i tale og op af sofaen.

873 views0 comments

Comentários


bottom of page