top of page
  • lejreby.dk

BORGERDEMOKRATI ?

Skal vi have lokale borgerafstemninger, inden en lokalplan kan vedtages, a la Schweitz?

Facebook Live TV MANDAG den 26. april kl. 19.30, følg dialogen og stil spørgsmål!


Jeg er positiv overrasket over at Venstre, tager hul på dette alt overskyggende spørgsmål i valgkampen, manglende BORGERDEMOKRATI - tak for et godt initiativ.


Ingen af de 25 medlemmer af kommunalbestyrelsen vil pt. have indført borgerafstemninger, inden en lokalplan kan vedtages. De går alle ind for at borgerne ikke skal blande sig gennem en afstemning om lokalplaner, men stole på politikernes dømmekraft de næste 4 år, hvorefter vi så kan stemme dem ud, hvis vi er utilfredse - DET ER NU !!!

Vi har i Lejre-Allerslev Grundejerforening gennem snart mange år oplevet, hvor lidt indflydelse vi og borgerne har på lokalplaner og hvordan forvaltningen ser borgerne som modstandere, fremfor at vi kunne samarbejde for løsninger i lokalområdet.


Personligt kæmper jeg nu for at få ændret denne politiker- og forvaltnings holdning, således at borgerne efter kommunalvalget 16. november, vil blive draget meget mere ind i de kommunale beslutninger.


Jeg ser som første step, at en Lokalplan ikke kan blive vedtaget af politikerne, før borgerne i det område hvor lokalplanen indføres, har stemt om planen.


Lovgivningsmæssigt kan afstemningen ikke blive bestemmende, men vejledende.


Jeg gad nok se den kommunalbestyrelse, som ville vedtage en lokalplan, hvor der dokumenteret var stor modstand hos borgerne. Så for at ramme borgernes ønsker maximalt, vil forvaltning og politikere naturligt drage borgerne meget mere ind i forarbejdet.


Dernæst undgår vi den endeløse dialog om at politikerne stemmer som det tavse flertal og at de 100-200 der møder op til høringer, bliver betragtet som mindretal af politikerne.


Jeg bøjer mig til enhver tid for demokratiet, men demokratiet kræver en opdatering.


I dag har vi kun demokrati 1 gang hvert 4. år, hvor vi kan stemme på ét parti (alle medlemmer indenfor ét parti stemmer ens) og så håbe på, at de næste 4 års udfordringer (lokalplaner), som ingen kan forudse på valgnatten, svarer til borgernes ønsker. Det har med al tydelighed vist sig at den holder ikke. Politikerne går mere op i partidisciplin og politiske holdninger end borgerne - derfor skal vi have nye boller på suppen.


Giv din mening til kende på mandag, pt. er der desværre ikke mange der vil ind i dialogen om vor mangel på demokrati.


Håber vi ses.


Jan Adeltoft/25. april 2021

82 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page