top of page

Høringssvar til Kommuneplanen 2025

lejreby.dk

Vi har indsendt nedenstående 15 høringssvar til Lejre Kommune, herunder vedr.: Lejre Friskole,, Seniorboliger, Lejre Rådhus ombygning, Trafikken i Bygaden, Trafikken, Organisk boligudbygning, Borgerdemokrati, Cykelstier, Gammel Byvej, Allerslev Kirke, Grundvand, vandmiljø forurening, Manglende Lokalplan opfølgning, Københavns Vandforsyning, Det historiske Kulturmiljø etc.



 Lejre By Friskole ønsker

Det frie skolevalg er en ret alle forældre har, men når man bor på landet, hvor der er større afstande til skolerne, vil et skoleskift typisk være forbundet med en hel del besvær.

Ønsket om skoleskift kan skyldes overfyldte skoler, for høje klassekvotienter, pædagogiske principper, en grønnere profil etc.

Lejre kommune har i en stor årrække ikke været lydhøre overfor forældreønske om en friskole i Lejre By området, uanset politisk tilhørsforhold.


I 2017 blev der afleveret 675 underskrifter for bibeholdelse af den gamle Allerslev Skole til Friskole, men nej – ingen friskole, skolen blev omdannet til boliger.

Derfor bør dette mangeårige borgerønske fra mange borgere, om en friskole medtages i kommuneplanen, uanset placering

Tilbage i 1991 ville IBM gerne bygge et uddannelsescenter på Blæsenborgvej’s grønne område, hvilket blev forpurret, pga. lokale protester. Nu har den private Lejre Friskole ligeledes fået forpurret et yderst veldokumenteret grønt friskole projekt, Plant et Frø, på selvsamme område. Desværre ligner aflysningen politiske modsætninger. Da kommuneplanen bør være upolitisk, må den da indeholde ønsker fra borgerne for de næste 10 år, uanset hvilke politikere der måtte have flertal.

Ved at godkende en friskole, vil antallet af elever på Allerslev Skole kunne reduceres til under 500 elever og denne reduktion kan så afspejles i tilsvarende reduktion af klassekvotienten og ikke bruges til besparelser.   

Jan Adeltoft/29. januar 2025


Seniorboliger, Lejre By ønsker

Lejre kommune har i en stor årrække ikke været lydhøre overfor pensionisternes ønske om mindre seniorvenlige boliger i Lejre By området. Dette uanset politisk tilhørsforhold.

Der har været flere muligheder, her kan nævnes udstykningerne Rynkebjerggård, Degnejorden, Den gamle Allerslev Skole, Valdemarsgård, Skråningen og Muninggården, men ingen af disse udstykninger fik pålagt at en given %-del skulle være til lokale seniorer.

 De lokale pensionister har næsten alle en større ejerbolig, hvor gangbesvær indebærer at 1. salen ofte ikke anvendes, mistet ægterfælle og haven er for stor. Derfor ønskes en mindre bolig på 70-100 m2 med en mindre have og som enten almenbolig eller andelsbolig

Derfor bør dette mangeårige borgerønske medtages i kommuneplanen for Lejre By området.

Det kan indlægges som betingelse i Muninggården 2, Lejre Rådhus eller andre udstykninger der ligger tæt på indkøb og tog.

Det har været fremme at det bør være muligt at ombygge store boliger til senior-venlige almene- eller andelsbofællesskaber. Skulle dette blive aktuelt, må kommuneplanen ikke være stopklods.

Jan Adeltoft/29. januar 2025

 

Organisk boligudbygning i Lejre By området

Enhver boligudbygning til unge familier, skal være organisk afstemt med at tilhørende institutioner har kapacitet til at kunne følge med.

Men derudover bør klassekvotient ikke overstige 22 elever samt institutioner ikke blive mammut store, gælder for både vuggestuer, børnehave og skoler.

Beklageligvis er Allerslev Skole et godt eksempel på, hvor galt det kan gå, idet resultatet i dag er en mammut stor landsbyskole med over 600 elever ligesom børneinstitutionerne ligeledes er blevet alt for store.

Det er forståeligt at borgerne i Lejre By området derfor ønsker boligstop.

Uanset boligstop eller ej, vil denne børne ekspansion fortsætte de næste mange år, idet pensionisterne er tvunget til at flytte ud af området, idet der ikke findes mindre seniorvenlige boliger. Disse fraflyttede ledige boliger er med deres 1. sal, typisk velegnede til unge børnefamilier.

Derfor er mit personlige ønske at:

1.     En eventuel yderlige boligudbygning til unge familier, må kun ske såfremt elevtallet ikke forhøjes i Allerslev Skole samt at klassekvotienten kommer ned på 22 elever.

2.     Der må meget gerne bygges boliger til seniorer (+65), idet de ikke påvirker børne intuitioner og trafikintensiteten. Det er trods alt disse pensionister der er årsag til at Lejre By området er blevet til det dejlige område med bl.a. sit børnevenlige stisystem. Vi kan ikke være bekendt, at pensionisterne, pga. helbred og tab af ægtefælle, skal flytte fra deres mangeårige personlige netværk.

3.     Bebyggelsesprocenten for tæt-lav bebyggelse må max. være 20% for Lejre By området, med henvisning til at Degnejorden er 25% og Skråningen 40%, og dette ønskes ikke gentaget her i vor grønne kommune. 

Jan Adeltoft/29. januar 2025

 

Borgerdemokrati

Det er politikerne der til syvende og sidst bestemmer hvad der skal stå i Kommuneplan for de næste 10 år. De politiske partiers medlemmer repræsenterer 2-3% af befolkningen, dvs. det er disse medlemmer som bestemmer alt.

Politikerne har gennemført høringer og offentlighed i kommunalbestyrelsens arbejde, ligesom der er etableret online platforme, hvor borgerne kan skrive ønsker og forslag.

Vi borgere er mere eller mindre aktive i vores meningsudvekslinger. Dette afspejler sig i at det nærmest er Tordenskjolds soldater, som deltager i debatter og derfor ikke nødvendigvis afspejler borgernes holdninger.

Mangen en politisk beslutning er taget/ændret på baggrund af, at pga. disse aktive menneskers meningsudvekslinger på Facebook, lokalaviser, høringer etc., er af politikerne blevet opfattet som borgernes talerør.

Den ensomme kamp for borgerdemokratiet


Derfor bør en Kommuneplan også indeholde holdninger til hvordan politikere og forvaltning vil lytte til et kvalificeret svar på borgernes holdninger og ikke blot de højest talende. En direkte form for Borgerdemokrati, hvor borgerne kan stemme om vigtigere aftale, som påvirker dem, men hvor fortsat politikerne har den besluttende stemme. Lejre kommune har denne software, men har ikke anvendt den til dette formål.

Det ville klæde Lejre kommune at være en forgangs kommune på denne demokratiske proces.

Jan Adeltoft/29. januar 2025

  

Allerslev Rådhuset ændres til seniorboliger lokalplan 10.O5

Hvalsø er valgt til at være ”hovedstad” i Lejre kommune, og den væsentligste befolkningsudbygning forventes ligeledes at være i Hvalsøområdet.


Fremfor at administrationen er fordelt på flere rådhuse, anbefales at flytte administrationen fra Allerslev Rådhus til Hvalsø, hvilket bør kunne øge samarbejdet i organisationen, samt også kunne indebære økonomiske besparelse. Desuden fjernes dermed trafik til og fra Rådhuset, svarende til nok 100 biler.

Idet Lejre By området mangler mindre boliger (70-100 m3) til specielt seniorer (+65), bør rådhuset kunne ændres til seniorboliger, idet denne bygning ligger tættest på indkøb og togstation - af alt andet i Lejre By. Enten som almene boliger eller andelsboliger, hvor lokale beboere i Lejre By, har fortrinsret, idet de derved kan fastholde deres menneskelige netværk, de har været et helt liv om at opbygge.

Jan Adeltoft/29. januar 2025

 

Trafikken i Bygaden, Lejreby, lokalplan 10.C1

Hvordan kan man udfærdige en lokalplan 10.C1, uden at der indgår hvordan vejen, dvs. Bygaden, skal håndtere trafikken?

Fra gammel tid er Bygaden i dag udviklet sig til en vej med forretningstorv, der bruges til gennemkørende trafik der helt lovligt kan gennemkøre med 50 km/t, ligesom børn, der kører igennem på cykel morgen og eftermiddag til/fra Allerslev Skole og indkøb, er med livet som indsats.


Der bør som minimum indføres:1. Max. 30 km/t påbudstavler

2. Forbudt for al gennemkørende trafik (bliver ikke overholdt i dag)

3. Etablering af en dobbeltrettet cykelgangsti

4. Etablering af forhøjet ”torv”, der kræver at man skal stoppe for at komme over

Det er et ønske fra alle borgere i Lejre By, at Bygaden skal fortsætte med at være et handelsområde for Købmand og Bager i landsbyen og torvet gøres til et attraktivt område.

Jan Adeltoft/29. januar 2025

 

Trafikken, Lejreby, lokalplan 4.1, Vejdirektoratets omfartsmotorvejsforslag

Trafikintensiteten i Lejre By er absolut værst i myldretiden, dvs. 6.30-8.30 samt 14.30-17.30 på vejene, Lejrevej, Flædevadsvej/Højbyvej, Blæsenborgvej, Bispegårdsvej, Bygaden. Det skyldes primært pendler trafikken fra Osted hovedvejen og Hvalsø, som alle skal igennem Ledreborg Alle til Holbæk motorvejen til København.

Noget skal gøres, det vil kun blive værre, år for år, uanset boligudbygning eller ej.

Vejdirektoratet har udfærdiget en rapport, ligesom en borgergruppe har udfærdiget ”Alternativ til Motorvej Roskilde-Ringsted”, som beskriver følgevirkning af en 24 km aflastningsmotorvej.

Løsningsforslaget om en omfartsmotorvej bør indgå som en trafikløsning som kommunen vil forfølge og medvirke til at få etableret.

Som det fremgår af kortet vil denne motorvej tage al pendlertrafik fra Hvalsø og Osted Landevejen og dermed fjerne udenbys pendlertrafik gennem Lejre By og presset på ovenstående veje.

Men der bør opsættes 40 km/t påbudstavler, ved samtlige byskilte til Lejre-Allerslev

Jan Adeltoft/29. januar 2025  

 

Cykelstier i Lejre By området, lokalplan 4.2

Kommuneplanen bør vel afspejle de ønsker man har for områderne i Lejre Kommune og ikke blot indeholde bebyggelsesprocenter etc., men også de ønsker som borgerne har til, hvor de færdes og lever deres liv.

Således er afsnittet i Cykle- og gangstier 4.2 beskrevet i yderst generelle uforpligtigende termer.

For Lejre By ønskes derfor at der kommer til at indgå specifikke borgerønsker så som:

1.     Dobbeltrettet cykle- gangsti Flædevadsvej, Blæsenborgvej, Lyngageren.Dette fordi det trafiksikkerhedsmæssigt er uforsvarligt at køre på cykel på disse veje, når man skal i skole, køre til skolehaverne eller køre til Lynghøjsøerne og bade samt køre til Katedral Gymnasiet. Dette vil trafiksikre samtlige børn og unge i Lejre By området.

2.     Dobbeltrettet cykel- gangsti på Bygaden

3.     Dobbeltrettet cykel- gangsti på Lejrevej fra Allerslev kirke til Munkedammen, dermed er cykelstinettet fra Osted til Ledreborg Allé komplet, men ikke mindst må børn i dag på denne strækning kører i den mørke tid til og fra Allerslev Skole på denne stærkt trafikerede Lejrevej. Trafik sikkerhedsmæssigt totalt uforsvarligt.

Jan Adeltoft/29. januar 2025

 

Gammel Byvej, lokalplan 10.B8

Bevarende lokalplan for området, specifikt Gl. Byvej en rigtig god idé. Tidligere var kravet bl.a. at bygninger skulle være hvide, men dette krav fra forvaltningen side fraveget. Dette finder jeg forkert, idet hvide bygninger netop er kendetegnet for en gammel landsby af denne type. Specielt ved generationsskifte, dvs. unge familiers køb af gamle huse, vil det umiddelbart være billigere at rive de gamle huse ned og bygge nye, men netop derfor er det vigtigt at der foreligger en bevaringsværdig plan for området, så de nye bygningerne falder helt naturligt ind i det gamle miljø (farve, taghældning, vinduestype etc.)

Jan Adeltoft/29. januar 2025

 

Allerslev Kirke, lokalplan 10.O2

Der mangler i lokalplanen mulighed for at etablering af P-pladser. I dag er det et stort problem at find P-plads, specielt ved begravelser, dåb, konfirmationer, bryllupper og andre begivenheder. Med fordel vil der kunne etableres en P-plads på marken overfor kirken.

I dagtimerne er P-pladsen ved Rådhuset altid fyldt op med biler til Råhuset.

Jan Adeltoft/29. januar 2025

 

160 sider PDF ligger her, hvis du er nysgerrig, hvor jeg savner tal og mål for reduktion af Roundup og Gylle (kvælstof og forsfor).

 

Grundvand

Det er velkendt dokumenteret at landbrugets brug af Roundup og andre pesticider, indebærer at disse for mennesker skadelige gifte, er på vej ned i vores grundvand. Derfor bliver flere og flere vandboringer lukket på landsplan, fremfor at man samtidig ikke gør nok for at stoppe denne nedsivning. Hvis intet gøres vil ad åre de sidste vandboringer lukke og vandet bevæger sig i grundvandet, dvs. forurenet grundvand langt fra vandboringer vil også løbe til vandboringerne.

Lejre kommune markedsfører os, som den grønne økologiske kommune, men efter at have gennemlæst ”Miljørapporten for Kommuneplan 2025” fremgår der ikke, hvilke initiativer Kommunen vil gøre for at forbyde brugen af Roundup og andre pesticider. Hverken i procenter, kg eller liter reduktioner, fremgår det nogen steder i rapporten eller i kommuneplanen. Ligeledes fremgår det ej heller hvorledes man vil rense spildevandet i rensningsanlæggene.

Der bør etableres daglige automatiske målinger af spildevandet og åerne.

Jan Adeltoft/29. januar 2025

 

Forbedring af å- og vandmiljø

Vore åer fremkommer ved at dræning af marker, gennem adskillige 10.000 km af drænrør ledes ud i åer og dermed i vore fjorde.

Dette markvand indeholder kvælstof og fosfor, som forårsager iltsvind og dermed fiskedød.

Dette er velkendt og staten har besluttet at gøre noget ved lavbundsjorde samt skovrejsning. Men dette rækker som skrædder i helvedet, specielt da lavbundsjorde typisk ikke er egnet for dyrkning og derfor ikke bliver gødet med kvælstof og fosfor (gylle).

Idet kvælstof og fosfor typisk kommer fra gyllespredning, skal landbruget reducere brugen af gylle som gødning, men finde andre metoder til at sikre grokraft til deres afgrøder.

For år tilbage faldt jeg over at kommunalbestyrelsen havde givet en landmand en 8 års aftale på at han måtte sprede gylle på sine marker. Med andre ord skulle kommunalbestyrelsen godkende dette, derfor kan kommunalbestyrelsen også sige nej til spredning af gylle.

Så det bør fremgå af Kommuneplan hvilke præcise tiltag man vil gøre for at reducere landbrugets brug af kvælstof og fosfor, vel-og mærke med præcise %-angivelser og kg/liter.

Endvidere bør det også fremgå af rensningsanlæggenes lokalplan, hvordan man løbende vil checke vandkvaliteten og forureningen mht. Roundup, pesticider, kvælstof og fosfor samt hvordan man vil forhindre fremtidige udslip i åer og fjorde (for Lejre By er det lokalplan 99.BE1)

En så væsentlig ting som forurening af vore åer og vores grundvand, bør være inkluderet i Kommuneplanen for de næste 10 år, for hvordan dette bliver løst. 

Jan Adeltoft/29. januar 2025

 

Lokalplanopfølgning mangler

En lokalplan kommer let op på 50 sider, og i den nærmeste årrække forventer Lejre kommune at skulle udfærdige 25-50 nye lokalplaner. Pga. dette store arbejde med at udfærdige lokalplanerne og gennemføre dem, har Lejre kommune praktiseret IKKE at følge op på om lokalplanerne overholdes. Herudover, hvis der kommer en klage, har Lejre kommune praktiseret, at man kun tager stilling til de sidste få sider i Lokalplanen, hvor man har summeret Lokalplanen i korte paragraffer, der overhovedet ikke inkluderet Lokalplanens indhold.

En Kommuneplan bør derfor også indeholde, det ret så væsentligste - hvordan skal forvaltningen overholde kommunale beslutninger, herunder lokalplaner.

Man bør ændre praksis til at lokalplaner skal løbende fysisk kontrolleres under etableringen og ikke blot tro at den overholdes.

Desuden skal det præcist fremgå, hvad der skal kontrolleres af forvaltningen, dvs. enten hele Lokalplanen eller kun de sidste paragrafsider.

Hvis det fremover kun skal være paragrafsiderne, bør det fremgå at Lokalplanerne at det kun er paragrafsiderne bygherre skal overholde og resten kun er ”salgsmateriale”, som ikke kan blive retsforfulgt. Der er således ingen grund til at bruge så lang tid i teknisk forvaltning, hvis ikke siderne er juridisk forpligtende.

Vi har set skræk eksempler på Degnejorden, hvor de smukke lave pullerter på den gennemgående sti er ændret til høje lysmaster og Valdemarsgård udstykningen, hvor forkerte vejhældninger etc. forårsager afløbsvandproblemer – ting som efterfølgende kan blive rigtig dyr for kommunen, fordi forvaltningen ikke har fulgt op på Lokalplanerne.

Jan Adeltoft/29. januar 2025

 

Københavns Vandforsyning, lokalplan 99.BE1

Bygningskomplekset må være fredningsegnet, så flotte er bygningerne, dvs. der er ingen undskyldninger for at nedrive dem, men vigtigt at de bibeholder deres udseende.

Såfremt disse bygninger skal anvendes til beboelse, museum etc. eller der etableres flere boliger i området, må dette kun ske, hvis klassekvotienten på Allerslev Skole er under 20, samt at det samlede elevtal ikke overstiger nuværende 700 elever.

Såfremt det bliver senior boliger (+65-årige), vil disse ikke påvirke kravet mht. skole elever.

Såfremt bygningerne anvendes til skole, institutioner, administration, museum etc., under hensyntagen til bygningernes kulturelle værdi, vil dette være OK.

En evt. udbygning med flere boliger eller andre bygninger skal ske i respekt for nuværende arkitektur.

Jan Adeltoft/29. januar 2025  

 

Beskyttelse af det historiske kulturmiljø

 Lejre Kommune besidder i sine smukke gamle landskaber og bebyggelser en fornem kulturarv. Den gør kommunen til noget særligt og tilfører vores omgivelser en herlighed og historisk dybde, som vi skal passe godt på.

 

Lejre-Allerslev Grundejerforening hilser velkommen, at Kommuneplan 2025 prioriterer hensynet til kulturhistorien og ser frem til, at dette følges op i praksis, hvilket vil kræve politisk vilje i kommunalbestyrelsen og kompetence i forvaltningen.

 

Det drejer sig om både om respekt for fredninger og kirkeomgivelser, men også i høj grad om beskyttelse af andre bevaringsværdige kulturmiljøer og enkeltheder såsom landsbyer, husmandsrækker, fiskerlejer, møller, bebyggelser i det åbne land, historiske anlæg etc. Det kan ske gennem landzoneadministration og bevarende lokalplaner, som tager hensyn til lokal byggeskik mv.

 

Grundejerforeningen anbefaler på den baggrund, at bevaring af kulturhistoriske værdier føjes til de overordnede ”strategiske greb i byudviklingen”, som fremhæves i planen.

 

Foreningen har ikke haft mulighed for systematisk at gennemgå de enkelte kulturhistoriske tiltag og kategoriseringer i planen, men bemærker dog følgende:

· Det er positivt, at Vandværket i Lejre er blandt de værdifulde kulturmiljøer, som nævnes i planen, men vi finder, at dette miljø også bør indbefatte nogle af de fine historiske mindre driftsbygninger, der er knyttet til værket, men ligger spredt i omgivelserne, f.eks. ved Dellinge Mølle. 

 David Grønbæk/Lejre-Allerslev Grundejerforening 29. januar 2025

Comments


bottom of page