top of page
  • lejreby.dk

Degnejorden i Lejre, nærdemokratiet tabte, men...


Vi var mange kom for at følge afstemningen om Degnejorden ved kommunalbestyrelsesmødet. TV2/Lorry var her hele dagen og bragte et indslag om vore bekymringer (se degnejorden.dk) i TV-avisen.

Afstemningen var klart forudbestemt, idet ingen af de 21 medlemmer rakte hånden op og på 2 sekunder var rammerne for Degnejorden vedtaget, dvs. 105 boliger i op til 2 fulde etager med hver 310 m2 grund.  En kolonihave grund på 400 m2 med et hus på 50 m2, giver trods alt 350 m2 have, hvorimod på Degnejorden bliver der i gennemsnit 190 m2 have til for- og baghave, terrasse, cykler, buske, sandkasse, legeting etc. Det var mærkeligt at alle var så stolte over at bebyggelsesprocenten var sat ned til 25%, idet vi endnu engang må påpege at den sammenlignelige bebyggelsesprocent med omkringliggende grunde ikke er 25% men 39%.

Vor bekymring bliver ikke mindre af, at efterfølgende blev idegrundlaget for etablering af et 2 etagers Almennyttigt boligbyggeri I Kirke Hyllinge vedtaget, med andre ord er 2 fulde etager og rækkehuse noget vi skal se meget mere til i Lejre, magen til mange andre kønsløse omegnskommuner.

Nå, men lad os glemme sortseer snak og se hvad der blev sagt i indlæggene før afstemningen. Borgmester Mette Touborg nævnte at de 25% bebyggelsesprocent godt kan blive mindre samt at de 2 fulde etager skal opfattes, at det ikke nødvendigvis bliver sådan. Villy Hauritz (F) sagde ligeledes i TV2/Lorry at han ikke støttede 2 fulde etager og tvivlede at det kom.

Line og Flemming (V) sagde at de ville stemme imod hvis der kom 2 fulde etager ved arkitektvalget og Lena skrevet det samme I et avis indlæg. Desuden vil man lade én fra omkringliggende grundejerforeninger få observatør status – det er da alt ialt lidt positivt.

Så blev vi til gengæld lidt mere bekymret for Grethe (K) som var varm tilhænger at 2 fulde plan og Jan Heine som sagde at hvis man syntes 2 fulde etager og 310 m2 (25%) per bolig er en ghetto, var det for ham OK. Sluttelig sagde Carsten Rasmussen (A) at hvis arkitekterne siger OK til 2 fulde etager vil han følge dem og Ivan Mott (Ø) syntes der skulle være en vis %-del til Almennyttig boligbyggeri. Men alle 21 medlemmer stemte for rammerne.

Sluttelig faldt vi over at mange bøjer sig i støvet for arkitekter og andre specialister. Så vi bør måske finde anerkendte specialister, som har et andet arkitektonisk og æstetisk syn på etablering af kommunalbestyrelsen vision for en ny moderne landsby midt imellem 3 andre bebyggede områder. Dvs. udelukkende ud fra æstetiske overvejelser, fremfor indtil nu, vor snak om manglende nærdemokrati. 

Til trods for advarselslamper, vælger vi at tro på de positive hensigter - ikke mindst borgmester Mette Touborg, da det jo i sidste ende er hende der bestemmer og vi ikke tror at hun  vil lægge navn til et monument, som får de fleste andre end kommunalbestyrelsen til at undre sig over hvad der foregår.

Jan Adeltoft Degnestavnen 6 4320 Lejre talsmand for Lejre-Allerslev Grundejerforening


43 views0 comments
bottom of page